Uzun Yaşamak İçin Çok Okuyun

Bilim adamlarının yakın zamanda Social Science and Medicine dergisinde yayınladığı bilimsel bir araştırmaya göre, daha fazla kitap okumak daha uzun yaşamakla ilişkilidir. Araştırmacılar tarafından okuma eylemiyle ilgili soruları yanıtlayan 50 yaş üstü 3.635 kişi üzerinde yürütülen 12 yıllık bir sağlık araştırmasına göre, daha fazla kitap okumak daha uzun bir yaşamla ilişkilendirildi. Bakın bu bir sebep-sonuç ilişkisi değil, bir 'bağ' ilişkisidir.

Tabii ki, bu son derece önemli bir konu olarak kabul edilebilir. Bu çalışmada bilim adamları onları 3 gruba ayırdı: hiç okumayanlar, haftada 3 saate kadar okuyanlar ve haftada 3,5 saatten fazla okuyanlar. Araştırma sonucunda kitap okuyan kişilerin çoğunlukla kadınlar, üniversite mezunları ve üst gelir grubundan kişiler olduğu ortaya çıktı.

Araştırmacılar, kişilerin yaş, cinsiyet, ırk, depresyon, medeni durum ve çalışma durumu gibi faktörleri de ekleyerek bu sonuçları 12 yıl boyunca gözlemledi. Sonuç olarak haftada 3,5 saatten fazla okuyanların hiç okumayanlara göre ölme ihtimalinin yüzde 23 daha az olduğu belirlendi. Eğitim sorunu olarak yaşadığımız sorunlardan biri de okumamamızdır.

Bir Yorum Bırakın

Daha yeni Daha eski